zondag 16 augustus 2015

De blauwe zone. Waarom veel mensen in deze gebieden 100 jaar of ouder worden


Er zijn gebieden op de wereld, waar mensen veel ouder worden dan elders. Deze hoogbejaarden krijgen minder ziekten en bereiken de hoge leeftijd, vaak in goede en vitale gezondheid. Het is geen uitzondering dat mensen in de blauwe zones 100 Jaar of ouder worden. Wat de mensen in deze blauwe zones ook met elkaar gemeen hebben is dat velen onder hen veel minder vaak kanker en hart- en vaatziekten krijgen en veel minder aan dementie lijden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de blauwe zones lang gezond leven - weinig last van stress hebben - veel bewegen - brede sociale contacten en een positieve levenshouding hebben - eten meer groenten, fruit en veel onbewerkt (rauw) voedsel - een doel in het leven hebben en voldoende slaap. Ook een overeenkomstig feit is dat de mensen in deze zones gebruik maken van olijfolie en honing in hun dagelijks voedingspatroon.

De vijf blauwe zones zijn:
Het Italiaanse eiland Sardinië
Okinawa in Japan
Loma Linda in Californië
geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula
Ikaria, een geïsoleerd Grieks eiland

De mensen in de blauwe zones volgen een bepaalde levensstijl.  Heb je niet deze levensstijl, dan is het nooit te laat om te beginnen. Uit onderzoek blijkt dat je je gezondheid kan verbeteren en je levensverwachting kan verhogen door het volgen van de blauwe zone levensstijl. Ondanks je mindere of slechte levensstijl.

Bestudeer hoe gezonde volkeren leven en neem hun voedingspatroon en levensstijl over. Gelukkig gezond oud worden, zonder enge ziektes, zonder lichamelijke klachten, dat is wat we willen. De genen van onze ouders en voorouders bepalen ook voor een deel hoe gezond wij zijn. Maar net als bij een auto is onderhoud en met name hoe je ermee omgaat, bepalend voor de levensduur. Dus veel kan je in eigen hand houden, en bepaal je zelf wat je eet en drinkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten