vrijdag 17 juli 2015

De tomaat is enorm belangrijk om je huid tegen veroudering en UV straling van de zon te beschermen! Kan zelfs rimpels verminderen.


De tomaat kan de productie van vrije radicalen beperken en hierdoor kan je huidveroudering vertraagt worden.

Vrije radicalen zijn schadelijke zuurstofverbindingen. Zuurstof is een onmisbaar element voor het leven. Maar zuurstof kan ook tegen je werken. Het veroorzaakt afbraakprocessen in je lichaam. Een voorbeeld is: een verroeste spijker komt in aanraking met zuurstof, gaat oxideren en gaat in kwaliteit achteruit.


De tomaat kan de productie van vrije radicalen beperken, en hierdoor kan je huidveroudering vertraagd worden. Tomaten bevatten veel carotenoïden. Eén van de carotenoïden is lycopeen. Deze stof zit in tomaten en onderzoek heeft uitgewezen, dat lycopeen het meest effectief is tegen vrije radicalen, die door uv - straling van de zon worden geproduceerd.

Recentelijk onderzoek heeft opgeleverd dat tomatenpuree effectief is voor de huid en rimpels. Testpersonen aten per dag 5 eetlepels puree en na deze test bleken zij een stralendere huid te hebben en de rimpels waren minder geworden.  Uit het onderzoek bleek ook dat bij de proefpersonen de aanmaak van de procollageenlaag in de huid sterk was toegenomen. Procollageen is een eiwit die de structuur van je huid doet verbeteren. Tevens was de huid 30% beter bestand tegen het schadelijk effect van uv-straling van de zon.  Een andere test in hetzelfde onderzoek liet zien dat tomaten eten de productie van collageen verhoogt. Collageen is een proteïne dat de huid soepel houdt

Loop de supermarkt in en koop een blikje tomatenpuree en je rimpels zijn verdwenen.  Dat beweren althans dermatologen van de universiteiten van New Castle en Manchester. Test het voor jezelf een aantal maanden uit. Gebruik tomatenpuree in combinatie met olijfolie, dan wordt de stof lycopeen beter door je lichaam opgenomen.  Je kan deze makkelijk in je dagelijkse eetgewoonten inplannen. Bijvoorbeeld door een glas tomatensap bij het ontbijt te drinken en later op de dag een tomatensoep of een pasta met tomatensaus te eten. In een 'gewone' tomaat komt veel minder lycopeen vrij, dan uit tomaten gemaakte producten, zoals tomatenpuree. Door de hoge temperaturen van het fabricageproces wordt de structuur van de cellen kapotgemaakt, hierdoor komt de stof makkelijker vrij.

Gehalte lycopeen(mg/100g) in tomaten volgens USDA database for the carotenoid content of selected foods,1998:

  • Tomatenpuree              29,3
  • Spaghettisaus               17,5
  • Ketchup                        17,0
  • Tomatensaus                15,9
  • Tomatensoep in blik     10,9
  • Tomaten in blik             9,7
  • Tomatensap                  9,3
  • Tomaat (rauw)              3,0 




Tomatenpuree bevat van alle tomatenproducten het meeste lycopeen per 100ml.  Koop tomatenpuree altijd uit een glazen potje, NIET uit een blikje.

De kunststof bekleding aan de binnenkant van blikken bevat Bisfenol-A. Ook wel BPA genoemd, is een schadelijke stof. De zuurtegraad van tomaten kan ervoor zorgen dat er BPA uit het blik gaat lekken en in de voedingsinhoud terecht komt. Dit kan op lange termijn je gezondheid schaden.




Op de foto is de Heinz tomatenpuree dubbel geconcentreerd 30% afgebeeld. De voedingswaarde per 100 gram is: energie 442kj/105 kcal, vet 0,8 g, waarvan verzadigd 0,1g, koolhydraten 18,2, waarvan suikers 8,4g, eiwit 4,9g en zout 0,1g.

Ik hou zelf niet van tomatenpuree en om het hoge gehalte aan lycopeen te compenseren, drink ik over de dag verspreid een aantal glazen tomatensap. Mijn favoriete tomatensap is van het merk schulp. En tevens bevat deze veel minder zout dan een doorsnee pak uit de supermarkt. Zie hieronder voor de voedingswaarde van het merk appelsientje, schulp en weSqueeze :

weSqueeze


Appelsientje
 
 
 


Wesqueeze


 















Geen opmerkingen:

Een reactie posten